25. 5. 2011

Crème brûlée: Jde to i bez pistole!


Crème brûlée je jedním z těch pokrmů, které jsem dlouho chtěla udělat, ale bránily mi v tom různé okolnosti. Nejdřív mi chyběly vhodné mističky, pak čas a odvaha a nakonec speciální flambovací pistole. Mističky jsem nedávno sehnala (sice větší, než by správně měly být, ale komu by vadila dvojitá porce něčeho tak výborného), nastudovala několik receptů, nakoupila šlehačku a připravila jsem se k akci. Tu skvělou pistolku zatím ještě nemám, ale dočetla jsem se, že křupavé karamelové krustičky lze dosáhnout i pomocí jednoduchého triku s nepoužívanou lžící a plynovým sporákem. A teď můžu i potvrdit, že to opravdu funguje! Tento dezert vyžaduje jistou úroveň kuchařského umění, takže pokud se s troubou a sporákem moc nekamarádíte, bude asi lepší začít s něčím jednodušším. Příprava totiž zahrnuje několik kroků, z nichž každý nemusí (ale může) dopadnout dobře. Pokud ale víte, co je to vodní lázeň, že šlehačka se snadno připálí a nebojíte se ohně, pak se do toho můžete směle pustit. Tahle perla francouzské gastronomie za trochu úsilí rozhodně stojí! U dna mističky je krém hedvábně hladký a tak jemný, že se doslova rozplývá na jazyku, nahoře je zase pěnově nadýchaný. A vrcholem je (ještě teplá) karamelová kůrčička, která nejen dokonale chuťově koresponduje s vychlazeným krémem, ale hlavně přináší požitek a radost, když ji lehce rozbijete lžičkou. To se prostě musí zažít!
PS: Použila jsem recept z kuchařky Iveta a sladká Francie (mírně upravený), ale stejně tak to mohl být jakýkoli jiný nalezený někde na internetu. Moc se od sebe totiž neliší.

Flambovací pistole- takovou si pořídím, až budu velká!
Crème brûlée
na dvě mističky o objemu cca 200ml nebo na čtyři poloviční
asi 400ml smetany ke šlehání (2 kelímky)
1 vanilkový lusk
4-5 žloutků
50g moučkového cukru
trocha třtinového cukru na posypání

1. V hrnci začněte vařit 1-2 litry vody na vodní lázeň.
2. V malém hrnci smíchejte smetanu a vydlabaná vanilková semínka. Pomalu ohřívejte a občas zamíchejte, aby se šlehačka nepřipálila.
3. Mezitím opatrně smíchejte čtyři žloutky s cukrem v nádobě vhodné do vodní lázně. Neměla by vám vzniknout pěna (pokud se tak stane, odstraňte ji).
4. Za stálého míchání pomalu nalijte smetanu ke žloutkům.
5. Směs vložte do vodní lázně (voda by se touto dobou už měla vařit) a míchejte, dokud trošku nezhoustne. Pokud by nezhoustla, přidejte další žloutek.
(Pokud nechcete mít v dezertu zrníčka vanilky, krém přelijte skrz sítko a zachycená semínka propasírujte.)
6. Směs rozdělte do misek, které jste dali do hlubokého pekáče. Do pekáče nalijte vroucí vodu (tu z vodní lázně). Ideálně by výška její hladiny měla být stejná jako výška krému ve formičkách, ale stačí i méně.
7. Krém pečte při 180° asi půl hodiny nebo dokud trochu neztuhne. (Při pohybu by se měl trošku třást, ale jeho povrch by měl být pevný.)
8. Mističky vyjměte z vody v pekáči, nechte asi 10 minut zchladnout na drátěné podložce a pak několik hodin v ledničce (můžete je tam nechat i přes noc).
9. Posypte třtinovým cukrem a malinko pokropte vodou.
10. Nad plamenem (plynového sporáku) nahřejte nepoužívanou lžíci. Tu přikládejte na cukr tak dlouho, až se vám bude líbit barva karamelu.
Upečený krém-před vychlazením a zkramamelizováním

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...