20. 5. 2011

Cupcakes s mojitem


Mojito je můj nejoblíbenější koktejl. Chutná totiž jako léto (stejně tak jahody nebo cokoli grilovaného). Takže když jsem objevila recept na mojitové cupcaky, bylo jasné, že je musím zkusit. Jejich výroba je docela snadná a neskrývá žádný háček. Chutnají dobře, i když zdaleka ne tak výrazně, jak jsem si představovala. Upřímně řečeno, kdybych nevěděla, že jsem do nich dala rum, limetky a mátu, možná bych nepoznala, že mají něco společného s mojitem. I tak se ale za ně nemusím stydět a podělím se s vámi o recept. Pokud je budete péct, můžete zkusit vymyslet nějaký zlepšovák, který by zajistil výraznější chuť (a dejte mi pak o něm vědět!). Fantazii a experimentům se meze nekladou!

Cupcakes s mojitem (podle receptu na Alpineberry)
na 18 kousků
180ml horkého plnotučného mléka
plná hrst čerstvých mátových lístků (hrubě pokrájených)
200g hladké mouky
1 1/4 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky sody
1/4 lžičky soli
110g změklého másla
100g cukru
100g vanilkového cukru (nejlépe domácího-recept zde)
2 vejce
kůra ze 2 limetek
2 lžíce bílého rumu

1. Do horkého mléka zamíchejte nasekanou mátu a nechte louhovat 10 minut. Poté přeceďte, z lístků vyždímejte všechnu tekutinu a nechte vychladnout.
2. Utřete máslo s oběma cukry.
3. Po jednom přidejte vejce a dobře promíchejte.
4. Smíchejte mouku s práškem, sodou a solí.
5. K máslu s cukrem střídavě přidávejte sypkou směs, mátové mléko a rum. Končit byste měli větší částí suchých ingrediencí.
6. Nakonec vmíchejte limetkovou kůru.
7. Košíčky plňte do 1/2-2/3 a pečte 20-25 minut při 180°.
Mléko s mátou

Limetkovo-rumový krém ze smetanového sýra (podle receptu na 6 Bittersweets)
180g vychlazeného smetanového sýra (např. Lučina)
90g změklého másla
1 lžíce bílého rumu
1 1/2 lžíce limetkové šťávy
190g moučkového cukru (prosátého)
zelená potravinářská barva (nemusí být)

1. Smíchejte máslo se sýrem.
2. Přidejte polovinu cukru a zamíchejte.
3. Vmíchejte rum. Do limetkové šťávy zamíchejte tolik barviva, abyste získali tmavý odstín zelené.
4. Přidejte obarvenou limetkovoou šťávu.
5. Nechte trochu ztuhnout v ledničce. (Tento krém neztuhne úplně nikdy.)

Dejte to dohromady
1. Na každý cupcake nalijte asi lžíci krému.
2. Ozdobte plátkem limetky nebo jinak.

1 komentář:

  1. Ahoj, moc děkuju za recept a jelikož si hned na úvod psala, že chuť je nevýrazná, tak jsem trochu těch mátových lístků pokrájela nadrobno do těsta a těsto je opravdu mátové. Krém jsem vylepšila nastrouhanou limetkovou kůrou a je opravdu limetkový. Tak už jenom vymyslet něco s tím rumem. Napadá mě akorát dát si k tomu panáka :) Jinak svěží citrusová chuť spolu s mátovým těstem měla úspěch a dostávají se tak do mého top 3, ještě jednou děkuju za recept! Lucie

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...